Hvor kommer perler fra og hvordan behandler jeg dem?

Lidt historie og information om ferskvandsperler
 
Gennem århundrede har man forsøgt at lave kulturperler, Først i 1893, lykkedes det at fremstille den første perle omkring et kunstigt indsat fremmedlegeme i en musling. I det 1900 århundrede blev det, ikke kun for Japanerne, men også for kineserne, muligt at producere virkelig gode perler. Siden har ikke mindst kineserne fået meget stor ekspertise i at lave kulturperler, og det er nu derfor, det er muligt for os alle, at pynte os med smukke perler til en fornuftig pris.

Perlerne bliver produceret på perlefarme, bla. i Kina og Japan samt Thailand. Det er et meget stort arbejde at passe en perlefarm; Man skal konstant sørge for at vandet, som muslingerne lever i, er rent og uden menneskeskabt forurening. En perle ligger 2 til 5 år i muslingen, og der kan være op til 50 perler i en musling.
 
Ferskvandsperler har mere varierede farver end saltvandsperler og deres form er også mere uregelmæssig.
Netop denne uregelmæssighed skyldes, at perlerne ikke er dannet omkring en fast kærne, men kun over indsatte stykker af væv fra andre muslinger. De forskellige former og farver giver stor mulighed for udnyttelse og et større farvespil
 
Der findes forskellige former for perler: Runde, ikke-runde, ovale, risformet og semi-barok.
Der findes også forskellige farver på perler; De naturlige farver på perler er: Hvid, rosa, pink, sølv, guld og sort. Da perler er porøse, kan de farves i mange farver, bla. hvid, pink, orange, blå samt andre pasteller. Disse farvestoffer kommer direkte fra naturen, da kemiske stoffer ødelægger perlevæget. Det gode ved farvet perler er, at de ikke er helt så modtagelige overfor stoffer, som sved, make-up og kemiske stoffer, mens det dårlige er, at alle farvede perler kan miste noget af deres farve over tid.
 
Når man producerer perler, skelner man mellem helperler og halvperler og kunstperler: Helperler vokser inde i muslingens kerne, væk fra skallen.
Halvperler gror fast på indersiden af muslingskallen og ligner nærmest en blist, når den sidder fast i skallen, derfor bliver disse halvperler ofte kaldt blisterperler.
Kunstperler, er hvor det kunstigt indsatte fremmedlegeme på forhånd er formet i et valgt design.

Perlers pleje
Perler kræver god pleje. Det er vigtigt, at de bæres jævnligt, så de bevarer deres naturlige fugtighed. Matte perler kan endda live op igen ved at blive brugt. Perler tåler ikke at opbevares under meget tørre vilkår. De tåler heller ikke pludselige temperaturomslag. De er porøse og optager de væsker, de kommer i berøring med, fx kan de fuldstændig ødelægges af hårspray ved at opsuge lakken i sig. Vent til allersidst med at tage perlekæden på, så parfume og hårlak er dampet af. Perlerne kan eventuelt renses i lunkent, kogt vand.